zichtbaar barb

Wij zijn Corine Brandwijk (foto onder) en Barbara Vermaas (foto boven) en zijn beiden doof. Wij hebben een HBO opleiding docent Nederlandse Gebarentaal aan de Hogeschool te Utrecht met succes afgerond en zijn werkzaam bij de Koninklijke Auris Groep.

Corine werkt als docente NGT (Nederlandse Gebarentaal) aan de Dr.M. Polanoschool, een school voor speciaal onderwijs voor dove en slechthorende kinderen en aan het Auris College, een school voor voortgezet speciaal onderwijs (cluster 2). Zij geeft de lessen alleen aan dove en slechthorende leerlingen. Beide scholen bevinden zich in Rotterdam.

Barbara geeft NGT-lessen aan diverse doelgroepen (medewerkers van Auris Groep, zoals aan medewerkers in de Zorg die met peuters werken). In de resterende tijd is zij werkzaam op de afd. FinanciĆ«n van de Auris Groep.

Een paar jaren geleden zijn we ons gaan bezinnen over nieuwe doelstellingen / uitdagingen in ons leven. Het resultaat van deze gesprekken was het verrassende en innovatieve besluit om samen een eigen bedrijf te stichten.. De volledige uitwerking van dit plan heeft wel enkele jaren geduurd, maar sinds 1 januari 2009 kunnen we ons de trotse oprichters noemen van ZICHTBAAR.

Adsc00220an de oprichting van ZICHTBAAR lagen de volgende redenen ten grondslag:

  • Het bevorderen van de kennis van gebarentaal en dovencultuur.
  • Het uitdragen van zoveel mogelijk informatie en het intensiveren van de kennis van de gebarentaal en de dovencultuur. 
  • Zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de schoonheid, de levendigheid en het visuele aspect van een taal, waar we met recht op trots mogen zijn.

Wij merken dagelijks het onhandige gedrag op van mensen in hun omgang met doven en wij zijn er van overtuigd dat veel mensen dit als een gemis ervaren en graag bereid zijn meer over de gebarentaal te willen leren.. Denk daarbij aan contacten met dove of slechthorende collega's, dove buren, dove kinderen in een "horende" klas. Of wat te denken van de contacten met de huisarts, tandarts, specialist of verpleegkundige of van de vele andere situaties waarin de horende mens zijn dove medemens ontmoet?

Onze ultieme droom is dat we in de stad Gouda en omgeving veel mensen zullen tegenkomen die de gebarentaal kunnen gebruiken, zodat we zonder stemverheffing maar wel ZICHTBAAR elkaar op straat kunnen begroeten en een gezellig gesprekje kunnen voeren..
Dat Gouda een doofvriendelijke stad mag worden, is de wens van het ZICHTBAAR team.